1% от БВП да отива за образование и да се спазват

...
1% от БВП да отива за образование и да се спазват
Коментари Харесай

Университети на червено, алармира КНСБ

1% от Брутният вътрешен продукт да отива за образование и да се съблюдават политиките в тактиката за висшето обучение. За това упорстват синдикатите. 134 милиона лв. са нашите претенции, сподели пред Българска национална телевизия проф. Лиляна Вълчева от КНСБ. В бюджета тези средства са понижени, 21 висши учебни заведения ще изпитат съществени усложнения.

Червена лампа, по думите й, свети за НСА, Лесотехнически университет и други Търсят се запаси в буферите, както акцентира проф. Вълчева. Във висшето транспортно учебно заведение и висше строително учебно заведение са понижени заплатите.

Освен това се задълбочават неравенствата сред ВУЗ-овете. Проблем пред тях е и довършването на поправки поради повишаването на строителните материали. Безпринципно е изработен бюджетът на висшите учебни заведения, разяснява Лиляна Вълчева, а е необходим растеж на заплатите в бранша.

16 милиона лв. са нужни на Българска академия на науките, 6 милиона лв. трябват на Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР